Лумшори
Лумшори, водоспад, 25.02.2007

Карта

В 16 км від Турьїх Реметів лежить село Лумшори. "16 км від Турьїх Реметів" слід розуміти так: повна глуш, мобільного зв'язку немає, гори, ліси, автентика. Автентики, може, й небагато. але місце симпатичне.

Поблизу села є однойменне урочище, а в ньому водоспад. з такою ж назвою, ага. А так простіше, коли все однаково зоветься. :)

Вода з впертістю, якій можна позаздрити, несеться сюди з полонини Руна (Рівна, 1479 м), а в ущелині Лумшори ділиться на дві протоки, які й падають на гладке сіре каміння з висоти в... гм... книга пише, 12 метрів, але мені здалося, що там десь вдвічі менше. Хоча на мій окомір я б не дуже полягалася - могла й помилитися.

Біля водоспаду діє однойменна ж (це вже смішно) турбаза, яка обов'язково з'явиться на дорозі до гучної води. Турбаза з її бочками-саунами - це ще півлиха. Справжня катастрофа - це те, що турбазівське сміття чемненько скидується працівниками в велику купу в кількох метрах від водоспаду. Культурні ми, для сміття місце маємо, типу.

Навіть взимку в цих місцях багато туристів. Влітку, певно, і гарніше, і гамірніше.

Ще картинки: