Ковалівка
Колись дерев'яна церква в Ковалівці Коломийського району. 25 травня 2011 р.

Карта. Близько 1,1 т.ж. Відоме з 1670р. 14 км від Коломиї.

Як в Шешори чи в Космач зберетеся, то будете поруч з Ковалівкою - але вона не по трасі, вона за річкою Лючкою. За легендою, заснував село якийсь багатодітний (5 синів!) коваль-утікач з Умані. Завжди була бідним селом, довгий час належала Яблоновським, у 1801 р. перейшла до державних маєтків. Якийсь період в радянські часи Ковалівка навіть мала статус селища: бо протягом століття, з 1867-го (за іншими даними, з 1890-х, в це я вірю більше) і до 1960-х тут було кілька шахт по видобутку бурого вуліггя. Перші чотири шатхи відкрив підприємець С.Шепановський. Глибина шахт сягала 30 м. Наприкінці ХІХ ст. старі шахти було законсервовано: верхній пласт бурого вугілля майже вичерпався. З'явилася нова вертикальна шахта глибиною в 75 м. За 12 років її роботи було видобуто 250 тис. тон вугілля. В 1920-х роках сілезьке вугілля не залишило коломийському жодних шансів, видобуток було призупинено. Відновилося виробництво лише в 1940-х рр.

У 1885 р. було відкрито хату-читальню, в 1907 р. - однокласну школу.

Від хреста борцям за волю України йде вгору хресна дорога - тому питати, а де тут церква, якось не випадає, так все зрозуміло.

Церква типово-гуцульська, тому вона по-типовому оббита бляхою. Зведена у 1893 р. Присвячена св. Дмитрію, хоча якщо судити по чеканкам - вирішила б, що Покрові. В каталозі В.Слободяна храм не значиться. Церкву мирно ділять між собою дві громади: УГКЦ і ЦПЦ КП.

Якщо ви неодружений молодий чоловік, то бігом в Ковалівку: саме звідси родом міс Україна-Всесвіт-2011 Олеся Стефанко (правда, на конкурсі дівчина виступала від Одеси, але народилася ж у Ковалівці!).

Інші причини для гордості ковалівчан: чоловічий танець "Ковалівка", який родом саме звідси; бивень мамонта, знайдений в селі в 1945 р.

Види Ковалівки
Дзвіниця церкви в Ковалівці на коломийщині