Чернігів. Полкова канцелярія (кам'яниця Лизогуба)
Було так.
Було так.
Є так (листопад-2008).

Такий відомий, старовинний (кінець XVII стоілття!), приземкувато-барочний будинок має стояти десь на центральній вулиці. Або площі. І навколо - натовпи туристів. Це ж майже унікальна, рідкісна споруда - не сакральна, не оборонна - цивільна! Унікальна!

Я правда так думала! Але полкова канцелярія (вона ж - кам'яниця Лизогуба (за іменем чернігівського полковника Якова Лизогуба). Вона ж на старих листівках - Будинок Мазепи. Вона ж - просто військова канцелярія) ховається хай і в центрі Чернігова, поблизу старого валу, - але в парку. Вал охороняють шведські гармати, тому канцелярії, напевно, ховатися не страшно. Хоча такі переховування і не дають результатів: нечасті туристи ходять навколо, перепитуючи одне одного: "А шо воно таке?", а недорослі-"бомбери" обмащують білі стіни ідіотськими недо-графіті.

Хоча це зараз навколо парк, а кілька сотень років тому якраз тут і був центр Чернігова. Споруда в цілому збереглася в первісних своїх об'ємах, хоча й пережила кілька пожеж (1718, 1750 рр.) і перебудов. Багаті барочною пластикою фасади при реконструкціях чіпали не сильно, головним чином змінювали внутрішнє планування. В XVIII ст. було прибудовано критий ганок-тамбур та вхід до підвалу.

В ХІХ ст. цю прямокутну будівлю з цегли (21 на 16 м) пристосували під архів. Тоді розібрали печі, зробили люк-вихід на стріху, а в східній та західній стінах прорубили вікна. З часом були втрати декору фронтонів, змінився дах споруди.

Реставрації мали місце в 1954 і 1969 рр.

З іменами власників кам'яниці теж варто б розібратися. Бо свідоцтв того, що Мазепа бував у Чернігові, історики не знайшли. Мазепа чи Лизогуб (відомий також по кам'яниці з Седнева)? Чи обидва?

Лизогуби - давній козацький рід, який започаткував козак Кіндрат з містечка Глем'язова (Черкащина). Обидва його сини дослужилися до полковників (Іван, уманський полковник з 1661 р., та Яків, канівський - з 1662 р.). З 1687 р. Яків Лизогуб став чернігівським полковником, уславився під час Азовського походу - і взагалі був улюбленцем гетьмана І. Мазепи. Після смерті Якова Лизогуба в 1689 р. його вдова, залишившись без грошей, продала добротну будівлю Мазепі... Він тут навряд чи й бував, хоча містом й ходить легенда про те, як гетьман на шляху в Молдову заховав в глибоких пивницях будинку свої скарби.

Похований Яків Лизогуб, до речі, в усипальні в Успенському соборі Єлецького монастиря.

Добре, з плутаниною Мазепа-Лизогуб розібралися. А як житловий будинок на 6 кімнат став полковою канцелярією? А це вже політика: після того, як гетьман впав в царську немилість, його маєтності були конфіскованими і переданими у власність чернігівського полку.

Кажуть, від кам'яниці вели підземні ходи до Водяних воріт та Спасського собору. Хто його знає - може, так на найстарішу кам'яницю міста накладається архетиповий образ замку з його традиційними підземеллями? Ще й легенда про скарб присутня... Ну чим не чернігівський замок? :о)

Ще ілюстрації:

Цікавий ракурс: від "дому Мазепи" на околиці. Зараз змінилося ВСЕ. Плюс вид кам'яниці з валом.