Ямпіль (Пруси)
З колишнього костелу (1825) в колишніх Прусах давно вже зробили греко-католицьку церкву в сучасному Ямполі.

Понад 2 тис. жителів.

От як, як, ЯК працюють мізки у людей, відповідальних за перейменовування населених пунктів? Ні, я не про останню хвилю - з декомунізацією все ок якраз, і Горішні Плавні, і Мукша Китайгородська мені якраз до смаку. Я про тих радянських чиновників, котрі змінювали Холопи на Переможне і Безносівку на Абрикосівку. От і Пруси, село під Львовом, заселене переважно етнічними поляками (у 1880 р., приміром, тут проживало 1128 римо-католиків і лише 20 греко-католиків. Ну і ще 27 іудеїв), теж в радянський час отримало нове ім'я. Чомусь Ямпіль. Хоча в Україні їх вже й так аж шість штук було. Навіщо з Прусів зробили Ямпіль № 7? Поля тут є, ок. Ями, певно, теж на дорогах трапляються. Але ж крім цієї причини мала б бути якась інша, вагоміша? Риторичні питання.

Римо-католицький костел у Прусах документи тут згадують ще у грамоті від 23 жовтня 1485 р., виданій у Львові королем Казимиром Ягеллончиком. Польський "Словник географічний Королівства Польського" (том ІХ, 1888) стверджує, що згаданий того року костел насправді був зведений задовго до 1485 р., бо у грамоті король писав про нього як про вже існуючий. В той самий час "Словник..." пише, що село було засноване Владиславом Ягайлом на шматку королівщини поблизу Краснополя і заселене полоненими, яких привезли з хрестових походів. Бусурманами, чи що? Водночас сторінка села версію про полонених підтверджує, тільки в її варіанті це були полонені власне що прусаки, котрих сюди привезли князь Роман або король Данило. Ох, цікава у Ямполя етнічна історія :о).

Храм, який стоїть у Ямполі зараз, збудований у 1825 р., а освячений у 1837 р. Колись він присвячувався св. Бартоломею (Варфоломію). Стоїть, ймовірно, на місці свого попередника, зведеного у 1762 р.