Гостинцеве
XVII століття в Гостинцевому виглядає задбаним, хоча й мініатюрним - в порівнянні з сучаснішою мурованою церквою. 2 квітня 2013 р.
Гостинцеве, церква з XVII ст. Gostincewe

Близько 900 жителів.

Ну хоч так на пам'ятку національного значення (дерев'яна триверха галицька церква Собору Богородиці із дзвіницею, 1659 рік, фундаторка - мостиська старостина Анна Могилянка. Більше тут) подивлюся - з вікна маршрутки на Шегині. До Євро-2012 дорогу від польського кордону до Львова підлатали, маршрут трішки змінили (здається, раніше він через Гостинцеве не йшов - хоча можу помилятися) - і пам'ятка вигулькує з-за сучасних споруд в самісінькому центрі, біля кенотафа загиблим за волю України і новішої мурованої храмини.

Чотиритомник "Памятники архитектуры и градостроительства УССР" відзначає, що навколо церкви і дзвіниці - вал. З вікна його не роздивитися. Але не дивно - у Гостинцеві церква була вже принаймні у 1632 р. Тоді все треба було під оборону пристосовувати.

В часи Анни Могилянки і трошки пізніше мала титул Втечі до Єгипту Пр. Богородиці. Ремонти у 1775, 1826, 1881 рр. Кам'яний фундамент під церкву підвели чи то у 1800 р., чи все-таки у 1881-му. Живопис у інтер'єрі - з 1882 і 1905 рр.

З чотиритомника
Церква Собора Богородиці в Гостинцевому (1659). План храму