Фастів
Костел в Фастові

7 серпня 2006 року. Нові вітражі, чистота і красота.

Млин Мерінкова і Покровська церква у Фастові

Млин Мерінкова і Покровська церква

Координати: 50°4′37″ пн. ш.29°54′6″ сх. д.

Карта

Місто в Київській області (на річці Унаві, 55 т.ж.), здавна знайоме за передостанньою зупинкою поїзда "Кам'янець-Подільський-Київ" вабило мене лише одією з кількох істуючих пам'яток архітектури - неоготичним костелом. З вікна вагона шпиль храму не побачити ніяк, тому, раз вже гора не йде до Магомета, Блека сама поїхала до Фастова.

Ех-ех-ех. Одним з найкращих моментів подорожі було для Блеки, яка за жадібністю переплюне Гарпагона, купування квитка у поїзд. Так як серпень - гаряча пора для відпочиваючих, з квитками були великі проблеми. Вірніше, були лише проблеми, бо самих квитків не було: або загальний вагон, або нічого. Подумавши трошки та налаштувавшись на жахи ночі серед представників найцікавіших верств населення, я ризикнула взяти загальний.
Квиток коштував 10 гривень 20 копійок. Я протягнула касирці папірець номіналом у 20 гривень та 20 копійок мілких, взяла, не дивлячись, в неї здачу, перевірила правильність прізвища на квитку і пішла додому. Вже в дорозі мене почало муляти відчуття, що зі здачею було щось не так. Недодали? Ой. Треба ж було перевірити! Дарма що натовпів не люблю, а все одно треба перевіряти!
Перевірила. Два папірця по 10 гривень.

Це був пролог, а тепер - до справи. До розгляду фастівських цікавинок.

Зовсім коротко про історію Фастова

Фастів. Пивоварня Зіберта на початку ХХ ст.

Пивоварня Зіберта на початку ХХ ст.

Найближче добиратись сюди, звісно, киянам. З залізничного вокзалу майже щопівгодини у Фастів ходять електрички.

У місті збереглася дерев'яна Покровська церква козацьких часів, збудована на самому початку 18 століття. Зовні вона мені нагадує церкви Вінниччини - схожа на східно-подільські.

300 років тому Фастів був фактично прикордонним містом, це зараз він тихо й спокійно гріється поблизу столиці. Статус прикордоння приносить з собою масу неприємностей у вигляді війн, збройних нападів та повстань. Наче на згадку про ті часи поблизу церкви стоїть пам'ятник Семену Палію (пам'ятаєте, він був свого часу ув'язнений у Підкамені?).

Людина важкої та непростої долі, Семен Палій присвятив своє життя реалізації мрії про єдність України. У 1702-04рр. він керував народним повстанням, зробивши Фастів опорним пунктом своїх військ. Мав стратегічний талант, який допоміг йому з'єднати свої загони з військом сатрапа Петра І. За що колись і поплатився: доля пам'ятає все. За наклепом про шпигунство на користь Карла ХІІ (кажуть, поширив ці чутки Іван Мазепа) Палія відправили до Сибіру. От тобі і маєш єднання... Пізніше, щоправда, Петро І повернув Палія на Україну, Семен навіть брав участь у Полтавській битві, а потім віддалився від метушливого світу у келію межигірського унівського монастиря. Про С. Палія Т. Шевченко написав свою поему "Чернець"

З 2008 року у багатьох Фастів асоціюється з пивом "Zibert". Міщанин Ю.Зіберт у 1906 р. засновувався свою пивоварню не один, а разом з пруським підданим Г.Саальманом. Німці допомагали пізніше й налагодити виробничі потужнотсі. Для пивзаводу вибрали місце на березі річки Унави у фастівському районі Заріччя, неподалік від Покровської церкви. Пивоварні пощастило: дві світові війни не зашкодили їй.

З другої половини XVIII ст. Фастів належав коронному гетьману Польщі Ксаверію Франтішеку Браницькому, який був одружений на племінниці князя Потьомкіна - Олександрі Енгельгардт. Завдяки спадкоємиці цього фантастично багатого роду - графині Браніцькій - на початку ХХ століття в Фастові і зводиться костел, який я так хотіла побачити.
На високому (в місцевому розумінні цього слова) пагорбі за проектом польського архітектора В. Домбровського зводиться помпезна, багато прикрашена скульптурами та вітражами споруда з високою баштою, увінчаною шпилем з хрестом.

Стара поштівка. Фастів.

Гарніше я його роздивилася в серпні 2006 року.

Зайшла всередину - і знайшла там кілька стендів з історією храму. Супер! Щоправда, левова частка інфи стосувалася пасторів цього костелу та історії його відбудови вже в часи української незалежності.

Скажімо, є некролог на смерть ксьондза Станіслава Шептицького (18 грудня 1871 р, Немирів - 19 березня 1913 р.,Київ), який з 1899 р., з 28-літнього віку, 14 років працював в фастівській парафії. До речі, чималій - близько 2 000 вірних. Костел у Фастові був - старий і дерев'яний, з 1791 р. Ех, шкода, що не зберігся...

Саме ксьондз Шептицький був ініціатором будівництва у місті костелу. Заради цього він навіть їздив до Америки - просити в співвітчизників-емігрантів кошти на будову. Треба було багато - близько 100 тисяч карбованців. Наріжний камінь нової святині було освячено 8 травня 1903 р.

З 1811 р. Станіслава Шептицького перевели до Києва і назначили києво-васильківським деканом. Та поховали ініціативного пароха в Фастові, який став для нього другою батьківщиною.

В 1935 р. більшовики закрили храм. Під час Другої світової святиня майже не постраждала, а ось будинок ксьондза зруйнували повністю.

Перша меса у відродженому храмі відбулася 09.09.1990 року. Зараз в храмі працюють три домініканця та 5 сестер-домініканок.

Річка Унава і Заріччя ще до Зіберта:

Річка Унава, Покровська церква і Заріччя на старій листівці