Вилкове. Дунайський біосферний заповідник
Канали-єріки. Фото Ростислава Паничева.
Вилково. Канали-єріки. Фото Ростислава Паничева.

Карта

Ви мрієте відчути себе Колумбом і першим ступити на нову землю? Ви хочете побачити пташині колонії, рослин-ендеміків – і посмакувати смачною рибою під домашнє вино? Ви знаєте про українське місто, де замість вулиць канали, а замість автівок човни? Тоді вам варто побувати в Дунайському біосферному заповіднику, дивовижному місці в гирлі великої європейської ріки.

Дунайські дива

У церкві в Вилково. Фото Ростислава Паничева
У церкві в Вилково. Фото: Р.Паничев

Здалеку тече Дунай – друга за довжиною річка Європи – до Чорного моря, чує на своєму шляху мови німецьку і угорську, чеську та болгарську, румунську й українську. Римляни зображали на своїх вівтарях Дунай у вигляді насупленого чоловіка в шатах, які розвіває вітер. У 334 році до н.е. лівий берег Дунаю спробував підкорити Олександр Македонський. Та закріпитися на цій території найвеличніший полководець світу не зміг, відступив на Балкани – а по собі залишив в райцентрі Кілія монумент на честь Зевса.

Австрійці й угорці будували на скелястих берегах прикордонні замки. А жителі Кілійської дельти* Дунаю дякували природі за щедрий дар: ці місця завжди були багаті рибою й птаством, не дарма про природні багатства дельти писали в своїй “Історії” Геродот та в “Географії” Страбон.

Вилкове

Місцева природа — унікальна і неповторна, її варто зберігати. Тож в 1973 р. у складі Чорноморського державного заповідника було створено його філію “Дунайські плавні”, реорганізовану в 1981 р. в самостійний державний заповідник. А в 1998 р. наказом Президента України було створено Дунайський біосферний заповідник. Того ж року заповідник включено до складу світової мережі біосферних резерватів у складі білатерального румунсько-українського біосферного резервату “Дельта Дунаю”.

Площа Дунайського біосферного заповідника разом з протоками й двохкілометровою смугою чорноморської акваторії складає 50 253 га. Зараз заповідник складається з дельти Кілійського рукава Дунаю (буферна зона та зона атропогенних ландшафтів), Жебріянської гряди, Стенцівсько-Жебріянських плавнів (зона заповідного режиму), руслового острова Єрмаков та території прилеглого рибного господарства. Побачити все туристу неможливо, але найцікавіші ділянки заповідника доступні для огляду.

Приміром, Кілійська дельта – наймолодша і найдинамічніша ділянка Дунайської дельти. Розташована вона в межах Кілійського та Татарбунарського районів Одеської області. Ці території багаті прісноводними лиманами, заплавними лісами, солончаками, очеретяними плавнями, каналами, озерами. Справжнє царство води! І спокою: тут, ледь не в центрі густозаселеної Європи, комфортно птахам і звірині. Тут можна побачити сотні чапель, тисячі лебедів-шипунів, десятки тисяч перелітних качок і бакланів, а якщо пощастить, то і орлана-білохвоста, кучерявого пелікана або єдиного представника ластоногих Чорного моря – тюленя-монаха.

Серед 40 видів ссавців, що мешкають у Кілійській дельті, 14 занесено до Червоної книги України. Тут мешкають ондатри і єнотовидні собаки, лісові коти, горностаї, річкові видри, європейські норки. Трапляються рідкісні земноводні: тритон дунайський, болотяна черепаха. Іхтіофауна заповідника налічує 99 видів, серед яких шип, атлантичний осетер, дунайський лосось, білуга, стерлядь, вирезуб, умбра.

Вилково. Фото Ростислава Паничева.

Туристів у дельті Дунаю чекають: тут уже бачили гостей з майже півсотні країн світу. Створені спеціальні маршрути, і кожен з них обов’язково пролягає через столицю дельти – самобутнє 10-тисячне місто Вилкове. Поселення заснували в XVII ст. російські старообрядці, що втікали від Ніконовської церковної реформи. Старовіри-липовани не сприйняли зміну обрядової традиції, яку патріарх Нікон затіяв задля уніфікації російської православної церкви з грецькою — і зазнали переслідувань з боку царату. Тож тут досі говорять російською, носять бороди, їдять смаженого оселедця і хрестяться двома пальцями. І живуть по сто років. До розкольників-липованів з часом приєднались запоріжці з розгромленої Січі та біглі селяни. Зараз в місті живуть росіяни і українці, греки і гагаузи, німці і болгари.

За високими стінами очерету ховається міні-архіпелаг: Вилкове складається з десятків рукотворних островів та острівців, зв’язаних між собою каналами-єріками (ось і вплив колишнього турецького панування: так збереглося тюркське слово “арик”). Титул “Українська Венеція” звучить гордо, але не дуже відповідає дійсності: сюди їдуть не за архітектурою, а за природою. Хоча схожість є: як і Венеція, Вилково щороку потрошечки занурюється під воду, тож місцеві рибалки досипають свої острови. А в іншому – абсолютна автентичність: хати-мазурки з намулу та очерету, численні канали замість вулиць і бульварів, вино “Новак” з місцевого винограду, по два човни на родину замість автомобілів і 50 кілометрів дерев’яних вуличок-кладок на маленьке місто. Корів тут, наче королев, човнами перевозять на пасовища. Ще тут є церкви старовірів – і море легенд. Кажуть, у Вилковому чимало ворожок. Серед рибалок ходять історії про виловлену в Дунаї найбільшу прісноводну рибу білугу завбільшки з корову. Білуги тут, звісно водяться, хоч не така велика, але переважно у Вилковому ловиться смачна місцева рибка “дунайка”.

Ще одна обов’язкова точка Дунайського заповідника – металевий знак “0 кілометр”, встановлений перед впадінням Дунаю у Чорне море. Турист, що не сфотографувався біля цього кружальця – лінивий турист. І як не ступити на Нову землю – косу, яку Дунай намиває щороку нижче Вилкового? Адже це наймолодша суша Європи — процеси дельтоутворення відбуваються тут дотепер, щороку змінюючи берегову лінію. Дельта поділяється на дві частини: стару річкову і юну морську. Між ними — вал Жебріянського пасма. І, звичайно, в заповідник неодмінно потрібно навідатись ще раз — і знову відчути себе піонером Нової землі.

* В нижній течії Дунай утворює велику болотисту дельту довжиною в 75 км та шириною в 65 км. Вершина дельти знаходиться біля мису Ізмаїльский Чатал, де основне річище Дунаю розгалужується на Кілійське (назване за найближчим райцентром) та Тульчинське гирла.

КОРИСНА ІНФОРМАЦІЯ

Дунай в околицях Вилкового. Листівка румунських часів.

Адреса заповідника:

Одеська область, Кілійський район, м. Вилкове, вул. Татарбунарського повстання, 132 а. Тел.: +38 04843 44619; +38 04843 31195. Е-mail: reserve@it.odesa.ua.

Найкраще до Вилкового і заповідника добиратися міжміськими автобусами з Одеси (відстань – близько 200 км).

Екскурсії у Дунайський заповідник і міста Вилкове:

ЗАО “Пласке: Одеса, вул. Ак. Заболотного, 12, вул. Велика Арнаутська, 15. Тел.: +30 048 7385 385; e-mail: odessa@plaske.ua, www.plaske.ua

Турфірма “Велком”: Одеса, вул. Пушкінська, 55. Тел.: +38 048 2324 440; e-mail: welcome_ta@ukr.net

На пам'ять: сувенір з Вилкового

Листівка-мозаїка з Вилкового румунських часів.

Вилкове. Дельта Дунаю. Симпатично.
Старі поштівки
Вилкове. Вилково. فيلكوفي
Vylkove (Вилково Vâlcov) er ein liten by i den ukrainske delen av Donaudeltaet, heilt sørvest i Ukraina, ved grensa til Romania
Вилково (Vâlcov) е град в Южна Украйна, Килийски район на Одеска област
Vylkove (Vâlcov) est une ville de l'oblast d'Odessa, en Ukraine
Дунай тут широкий.
Вилкове. Гирло Дунаю.
Вилківська Big Fish
Вилківська Big Fish
Вилкове, храм. Фото Ростислава Паничева
Вилківські храми
Церква Богородиці у Вилковому
Вилкове колись. Миколаївська церква.
Valcov. Вилкове. Пейзаж з церквою
Туристів чекали в готелі "Дельта"
Туристів чекали тут ще в румунські часи.
Готель "Дельта" у Вилковому
Єрики по-румунськи. Листівки з Вилково з міжвоєнного часу.
Вилкове Vâlcov, Вилково
Wilkowo (Wyłkowe) - miasto na Ukrainie w obwodzie odeskim
Vylkove (Вилкове; Vâlcov) is a small city located in the Ukrainian part of the Danube Delta
Навіть в такому ракурсі - це НЕ ЗОВСІМ Венеція
Хома містки часом не позбавлені витонченності
Дерев'яний міст над каналом-єріком. Вилкове на початку ХХ ст.
Canal Gusev.
Canal Gusev
Румуни Вилкове всіляко популяризували
Strada Pescarilor
Wylkowe (Вилкове; Wilkowo, Vâlcov) ist eine Stadt auf der ukrainischen Seite des Donaudeltas (Bezirk Kilija) an der Grenze zu Rumänien und der letzte besiedelte Punkt vor der Mündung der Donau ins Schwarze Meer
Вулиця незалежності у румунському Вилковому
Vâlcov (Вилкове, Vilkovo) este un oraș în Ucraina, în Regiunea Odessa (partea basarabeană), pe malul Dunării