Чернятин
Успенська церква (1883) у Чернятині вже давно не дерев'яна, а бляшана. Простим людям блискучі речі більше подобаються. Смаки ж ненапрацьовані.

Понад 3 т.ж.  Перша письмова згадка - 1453 р., коли шляхтич Пречлавський розділив свої маєтності у Вікні, Піддовгій, Чернятинцях між небожами.

До Городенки всього 4 км, але межа між містом і селом - невидима і непоборна. Має Чернятин дерев'яну покутську церкву? Треба її спаскудити бляхою, щоб і сліда деревини цим ненормальним туристам не залишити. Естетики хочете, краси? А-во на вам, диви, як блищить!

Того, напевно, і набурмосилися, сумно звісили вуса у центрі села і Тарас Григорович, і Іван Якович: немає вже тут справжнього, все штучне, як новенький дитячий майданчик біля повтороту на Вікно, як бляха на колись гарній дерев'яній церкві. Хоча... вертеп у Чернятині непоганий. Поки що без бляхи тому що.

З XVIII ст. у Чернятині живуть переселенці з Вінниччини, пригнані сюди Миколою Потоцьким за участь у анти-феодальному бунті. В ХІХ ст. селом володіла княгиня Лонінська.

Бляшанка від консерви - от у що перетворили мешканці Чернятина свою церкву
Чернятин,  церква Успіння Пресвятої Богородиці (1886)