Bruck an der Mur
Замок в Брук ан дер Мур в останні роки ХІХ ст.

Чарівне невелике альпійське місто (населення трохи більше за 13 тис. чоловік) неподалік від Юнесківського Граца, в місці злиття рік Мур і Мюрц. Варто зробити зупинку в дорозі хоча б на півтори години - тим більш, за цей час встигнеться оббігати всі міські цікавинки.

Що дивитись? От що:

Замок Ляндскрон.

1. Руїни замку Landskron з 1256 року. Їх видно вже з вікна поїзду: замкова гора піднімається над містом, а вціліла годинникова башта помітна віддаля. На руїнах замку стоять три гармати, встановлені в 1755 р. В 1809 р. їх з собою "прихватили" війська Наполеона. В 1815 р. гармати повернулися в Брук.

2. Майстерно виконаний ренесансний кований колодязь з 1626 р. на ринковій площі. Брук здавна славився своїми ковалями - і один з них, Ганс Прассер (Hans Prasser), виконав справжній шедевр, який вважається найгарнішим колодязем Австрії. Його вершечок прикрашає фігурка св. Георгія, який б'ється з драконом.

Колодязь у1883 р. було віднволено місцевим майстром Романом Бліметцрідером.

3. Корнмезерхаус (Kornmesserhaus) на ринковій же площі - неймовірно гарні пізньоготичні будинки з аркадами. Колись тут жив торговець скобяними товарами, а зараз розміщується приватна пекарня з смачними, але дорогими тістечками.

4. Власне ринкову площу - Коломан-Валіш-плац. Перед святами вона знову перетворюється на ринок: тут продавали ковбаси, масло, салатну олію, ялинки, новорічні прикраси, місцеве вино в пластикових пляшках, смажені каштани тощо. На площі встановлено скульптури двох пліткарок і солідного дядечки, який на лациці читає газету. А ще над площею біжить кудись зелений залізний чоловічок.

Є тут і неодмінна в Австрії чумна колона - дещо незвична. Навколо статуї Марії (скульптор Йозеф Вольфф) зібрався цілий почт зі святих: от нашпигований стрілами Себастіан, от Ян Непомук, от Флоріан, от Антоній Падуанський, Рох і Йосип... Колона поставлена за наказом міського магістрату в 1710 р. в честь подяки за врятування від епідемії чуми. Тоді від лиха загинуло близько 1500 міщан.

Скульптурна група була перенесена на теперішнє місце з іншого кутка площі в 1792 р. В 2006 р. колона була реставрована.

5. Храми міста. Ми бачили два. Мінорітську, з цікавими фресками XIV ст., та фарну церкву Марія Гебурт (Різдва Марії, з 1500 р). Цей готичний храм було пізніше перебудовано в стилі бароко.

6. Ратушу з цікавим годинником і милим внутрішнім двориком.

Найкраще на місто дивитися зверху.