Борщовичі
Костел Благовіщення діви Марії в Борщовичах (1898), 12 березня 2011 р.
Костел Благовіщення діви Марії в Борщовичах (1898), Barszczowice
Троїцька церква в Борщовичах (1923 р.).
Троїцька церква в Борщовичах (1923 р.). Barszczowice

Координати: 49°51′41″ пн. ш. 24°16′40″ сх. д. Населення 2,2 т.ж.

Сюди кожні 20-30 хвилин йде від приміського вокзалу Львова (повз АС № 2) маршрутка - якщо не помиляюся, номер 121. Від Борщовичів бусик повільно повзе через Пікуловичі і Ямпіль, перераховуючи колесами всі дірки в асфальті. Але їхати, навіть так - краще, ніж йти в село полем в березні. Я не винна - полем, а не асфальтом, мене скерували чотири жителі сусідніх Нижніх Білок - і я навіщось їм повірила, що так швидше. :о)

Пам'ятки Борщовичів

Двір в Борщовичах в 1987 р.
Двір в Борщовичах в 1987 р. Фото з 7 тому "Дій резиденцій" Р.Афтаназі

В Борщовичах є яскраво-жовта триверха Троїцька церква (1923, розписи 1930-х рр., більше про неї - на сайті Віктора Громика) і мурований, гармонійний костел Благовіщення (1898).

Джерела суперечать одні одним: чи то перша згадка в документах про Борщовичі відноситься до 1848 р. - тоді село належало родині Левицьких гербу Рогаля, чи то до ХІІ ст. Правду, напевне, знає Віктор: він згадує, що перша згадка про місцеву церкву належить до 1570 р. (потім той храм спалили татари). В середині ХІХ ст. Борщовичі дісталися львівському художнику Яну Машковському (1794-1865, він похований в селі).

Костел Благовіщення звели і освятили в 1898 р. на кошти Зофії Сємєньксьої-Левицької (Zofię Siemieńską-Lewicką). Храм діяв до 1945 р.. а після споруду перетворили... Ні, не у зерносховище: тут були запасники львіського історичного музею (!). Конкретно в Борщовичах зберігалися експонати, пов'язані з Першою Кінною армією Будьоного (не даремно на адміністративній споруді біля костелу - мозаїчні вершники в будьоновках). В 1990-х роках храм віддали місцевій греко-католицькій громаді. Виглядає, щоправда, не дуже, бракує скла в вікнах.

Польська вікіпедія згадує ще й двір середини ХІХ ст. - не бачила, хоча по селу побігала достатньо. На панорамних фотах села помітний старий мансардний дах над костелом - можливо. це і є двір Сємєнських. Точної дати його будівництва ніхто не знає.

Майте на увазі: священик з Троїцької церкви до фотографів ставиться ДУЖЕ підозріло.

Полтва біля Борщовичів