Аннина гора
Панорама Анниної гори. 29 травня 2011 р.

Панорама Анниної гори. 29 травня 2011 р. Все розбудовуються, все їм мало.

Панорама монастирського комплексу. 14.01.06.

Серйозний храм над веселими Вашківцями

Таке було перше враження. 2002, здається, рік.

Недалеко від кордону з Івано-Фрвнківською областю знаходиться цей храмовий комплекс. Зовсім-зовсім поруч - славні карнавалами-"переберіями" Вашківці. З гори їх видно як на долоні.

Для мене цей жіночий монастир був цілковитою несподіванкою: після довгого, чудового дня на Чорногорі, вже повертаючись додому, близько 9-тої години вечора зліва на пагорбі виник великий храм. Сергій отримує вказівку їхати до нього - і, бідолаха, їде. Польовою, страшезною дорогою. Церква неначе ось вже, майже приїхали - а насправді ми трусилися тим бездоріжжям кілометр за кілометром, ніяк не наближуючись до мети.
Коли ми ДІЙСНО приїхали на місце, я була так знесилена вивертами свого вестибулярного апарату, що дертися вгору не мала жодних сил. Зробила швиденько фотку - і почалась одисея з поверненням. Дорога - більш достойна - знайшлась за допомогою пастухів, що біля пасіки випасали свою худобу. Дорога вела селом. Дорога була не дуже, але значно, ЗНАЧНО кращою. Зробимо висновки про "Поспішиш - людей насмішиш"? Але чому ж. Холерика 10 кілометрів бездоріжжя не виправлять.

За легендою, колись на весіллі гуляло все село. Аж раптом - татари. Всі дівчата кинулись тікати, та одна красуня, Анна, не встигла - і бусурман схопив її за косу на самому вершечку гори. Крикнула тоді дівчина в молитві з проханням до богоматері - а прохала про те, щоб розступилася під нею рідна земля, сховала її від татара. Так і вийшло. А коса дівоча, яку зайда встиг в жменю схопити, розсипалася пагорбом шовковою травою.
А зараз на цьому місці пафосний сучасний храмовий комплекс з пасікою та іншими господарськими спорудами.

Маланкування-2006

Дефіцита "святої" води тут не буває. Та тут взагалі, здіється, ніхто не побирається - все дорого і сердито. В православних прийнято, аби сердито:)